Managen van Teamkwaliteiten

Leer hoe u de individuele kwaliteiten van uw teamleden optimaal kunt herkennen en benutten voor uw team. 
Ga aan de slag met de niet technische vaardigheden van Crew Resource Manamgement en leer werken met het Threat Error Management (TEM) model om als team efficiënter, effectiever en veiliger te werken.

Training met Crew Resource Management (CRM)

Een training met behulp van Crew Resource Management (CRM) is met name geschikt voor teams die werken in onder hoge druk waarbij de genomen beslissingen zeer verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Hierbij kunt u denken aan werk in een operatiekamer, in een gevechtscentrale, bij de luchtverkeersleiding, in de cockpit van een vliegtuig, in de bouw, bij de politie, en nog veel meer. CRM richt zich met name op de niet-technische vaardigheden van uw team en op het herkennen van de gevaren van stress en vermoeidheid.

Onderzoek naar de menselijke factor in hoog-risico-organisaties vindt zijn oorsprong al in 1978, toen NASA een workshop gaf in “Resource management on the flightdeck“. Tijdens deze workshop werd de invloed van de menselijke factoren in de cockpit van vliegtuigen onderzocht. 

De aanleiding voor deze workshop was  het grootste vliegtuigongeluk tot op heden dat plaatsvond op Tenerife in 1977. Tijdens het taxiën en opstijgen kwamen een toestel van de KLM en een toestel van PanAm in botsing (583 dodelijke slachtoffers). 

Hoewel de vliegtuigen in goede technische staat waren, er standaard procedures bestonden en de mensen technisch goed opgeleid waren kon het toch mis gaan.

De onderzoeken naar de invloed van menselijke factoren bij (vliegtuig-) ongelukken kreeg uiteindelijk de naam “Crew Resource Management“. 

Crew Resource Management onderzoek is ondertussen al enkele generaties gegroeid en geëvolueerd tot een volwassen error management systeem.  Menselijke fouten zijn niet uit te sluiten, maar hoe een team hiermee omgaat valt wel te beïnvloeden.
De niet technische vaardigheden zoals ze worden gedefinieerd in Crew Resource Management laten zich het makkelijkst onthouden middels het ezelsbruggetje MCSALADMission analysis, Communication, Situation Awareness, Assertiveness, Leadership, Adaptibility and flexibility en Decision making.  

Naast deze niet-technische vaardigheden is gekeken hoe stress, workload management en automation invloed (kunnen) hebben op deze vaardigheden en daarmee op het efficiënt en veilig behalen van het teamdoel.

 

Locatie

Trainingen kunnen op een prachtige locatie in de Kop van Noord Holland worden gegeven, maar kunnen ook op een locatie in uw omgeving worden verzorgd. 

Groepsgrootte voor een training of workshop is minimaal 6 en maximaal 16 personen.

Voor meer informatie over de trainingen, tarieven en voor maatwerk trainingen kunt u contact opnemen op de contactpagina. 

Enkele cases waar toegepaste CRM verschil had kunnen maken:

Turkish Airlines vlucht 1951, 2009

Vlak voor de landingsbaan van Schiphol stortte dit vliegtuig neer in een weiland. De negen dodelijke slachtoffers vielen omdat de cockpit bemanning niet adequaat handelde bij een kapotte hoogtemeter.

Costa Concordia, 2012
Onder de kust van het Italiaanse eiland Isola del Giglio loopt dit moderne cruiseschip aan de grond, nadat op order van de kapitein af werd geweken van de geplande route. Deze order leidt uiteindelijk tot 32 dodelijke slachtoffers.

Schietongeval Ossendrecht, 2016

Een instructeur in opleiding wordt doodgeschoten in een trainingscentrum in Ossendrecht.

Mortierongeval Mali, 2016

In 2016 ontploft een mortiergranaat tijdens een oefening. Deze ontploffing eist twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewond slachtoffer. Het belang van goed georganiseerde gezondheidszorg en deugdelijke munitie lijkt ondergeschikt geraakt te zijn aan de missie in Mali
.

 

Vliegvuur Scheveningen, 2018

Tijdens de jaarwisseling 2018-2019 ontspoorde een vreugdevuur in Scheveningen in een vliegvuur over de boulevard, waardoor aanzienlijke materiële schade ontstond en waardoor mensen zich angstig hebben gevoeld. Het vuur kon uit de hand lopen doordat gemaakte afspraken niet werden nagekomen en doordat het toezicht tekort schoot.